Истинският шампион при спортните обувки - маратонките

            Маратонките представляват един от най-популярните и широко разпространени видове обувки по целия свят. Както самото им име на български език подсказва, те са свързани със спорта, но в глобален мащаб през последните десетилетия маратонките намират приложение и в ежедневния живот на хората. Тяхното удобство и огромното разнообразие от модели допринасят за това те са да подходящи за всеки крак и да могат да се използват почти навсякъде. Маратонките имат интересна история, започваща още преди два века, но днешните им иновативни и мултифункционални дизайни пренасят този вид обувки от сферата на специализираната екипировка към дома на всеки човек.

Маратонки 1
Спортни обувки - маратонки

Историята на маратонките

            Първият прототип на маратонките възниква в Англия през 1870 година, когато биват произведени първите обувки с гумена подметка. Тогава ги кръщават „plimsolls“, което буквално означава „гуменка“. Удобството при носенето им обаче бързо добива популярност и моделите маратонки от този тип започват да се разпространяват. Първите спортисти, които откриват комфорта на такъв вид обувки, са тенисистите и играчите на крикет, но скоро след това маратонките се използват и в армията. Истинската революция обаче настъпва с идването на 19. век, когато много от големите по това време английски и американски компании започват да произвеждат различни вариации на първоначалните обувки с гумена подметка. Добавяйки към тях разнообразни материали и обръщайки все повече внимание на естетиката, производителите успяват да разпространят маратонките из целия свят. Така славата им нараства и до ден днешен, когато съществуват много варианти на спортните обувки и те са често предпочитан избор във всекидневния живот на милиони хора.

Маратонките в днешно време

            Макар че са толкова разпространени, маратонките не са само обувки, които се използват в ежедневието. Много от техните модели са тясно специализирани за различни видове спорт и се произвеждат със специфичните за него характеристики. Бягането, футбола и баскетбола например са сред спортовете, които се нуждаят от специални маратонки, които да улесняват играчите по време на състезанията и турнирите. Световноизвестните производители се съобразяват с това, пускайки на пазара различни дизайнерски линии, предназначени за разнообразните нужди на хората. Маратонките обаче намират приложение не само в спорта. От много години те са неизменна част и от световната мода, защото присъстват в колекциите на много от популярните дизайнери. Донякъде неочаквано е и разпространението на маратонките в света на музиката – много от известните по света изпълнители работят в колаборации с производителите, за да пуснат на пазара свои видове маратонки, което още повече допринася за световната известност на този вид обувки.

Маратонки 2
Маратонки Adidas - детски

Маратонки „Adidas“

            „Adidas“ представлява една от най-лесно разпознаваемите марки маратонки, защото е най-големият им производител в света. Компанията е немска и възниква в средата на 20. век с основната цел да подкрепя спортистите във всяка тяхна крачка към успеха. Емблематичното лого на марката, което се вижда както върху маратонките, така и върху всеки техен продукт, също е обвързано със спорта и препраща към Олимпийските игри. „Adidas“ обаче далеч не са производител на маратонки само за атлети, защото техните разнообразни дизайни и модели могат да намерят приложение в ежедневния живот на всеки човек. Компанията се стреми да популяризира спорта и да вдъхновява хората да се погрижат за своето здраве чрез него и тази тяхна философия е застъпена и при производството на маратонки. Моделите на „Adidas“ включват не само маратонки за мъже, жени и деца, но и универсални линии, дизайнерски колаборации и интересни стилови решения. Популярността на марката по отношение на маратонките обаче не се дължи единствено на рекламата – високото качество на продуктите всъщност е това, което им носи такава популярност в продължение на няколко десетилетия.

Маратонки „Nike“

            „Nike“ със сигурност е един от водещите производители на маратонки в световен мащаб. Огромното разнообразие от модели, които марката предлага, нараства пропорционално от създаването ѝ до ден днешен. Мотото на компанията е да помогне на всеки човек с иновативни и вдъхновяващи модели маратонки – цел, която засяга не само спортистите, но и всички хора, които искат удобни и издръжливи обувки. „Nike“ се грижи да удовлетвори изискванията и очакванията на всеки човек, но марката в последните години е ангажирана и с други аспекти на производството на маратонки. Влиянието, което технологичният процес оказва върху околната среда, представлява един от фокусите на компанията през изминалите години. Масовото производство на спортни обувки, каквито са и маратонките, може значително да застраши екологичната система, затова и компанията предприема все повече стъпки към екосъобразен и предпазващ природата производствен процес.

Маратонки 3
Маратонки Puma - мъжки

Маратонки „Puma“

            Маратонките на немската марка „Puma“ са предпочитаният избор на много хора по света, защото продуктите предлагат комфорт и са издръжливи на продължителна експлоатация. „Puma“ е третата в света компания по производство на маратонки и печели нови привърженици всеки ден. Част от нейната популярност е тясно обвързана с футбола, но в асортимента на компанията се предлагат и специализирани маратонки, и маратонки за ежедневна употреба. Компанията успява да разпространи своите продукти и в други сфери – тя произвежда не само маратонки, но и тясно специализирани работни облекла за спортни състезания като „Формула 1“. Това определено допринася за нейното разпространение, но основната причина маратонките на „Puma“ да са толкова харесвани от хората е тяхното високо качество и интересният им дизайн. Компанията не се притеснява да поема рискове, когато става дума за стила на маратонките, като в същото време никога не прави компромис с качествената им изработка. Впечатляващите на външен вид маратонки на марката привличат все повече и повече хора, защото отговарят не само на изискванията им за удобство при носене, но и на техния естетически вкус.

Защо да изберем маратонките?

            В днешно време наистина съществува огромно разнообразие от спортни обувки, подходящи и за специализирана, и за ежедневна употреба. Маратонките обаче представляват златната среда между издръжливостта на професионалните спортни обувки и комфорта на всекидневните такива. Те са универсални, защото могат да се носят навсякъде, качествени са в своята изработка и могат да се открият в различни стилове и цветове. Маратонките се произвеждат с грижа за удобството и здравето на хората, което означава, че са изключително подходящи за продължителна употреба и могат да послужат на човек в най-различни обстоятелства.

 Ние от „Ванеса БГ“ предлагаме богат асортимент от маратонки на различни производители, сред които със сигурност всеки човек ще открие модела, който отговаря най-точно на неговите желания и потребности.

Истинският шампион при спортните обувки - маратонките

Историята на маратонките

Маратонките в днешно време

Маратонки „Adidas“

Маратонки „Nike“

Маратонки „Puma“

Защо да изберем маратонките?

Маратонки 1
Маратонки 1 - Разгледайте при нас!
Маратонки 21
Маратонки 21 - Разгледайте при нас!
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки